Το 77ο Φεστιβάλ Καννών ολοκληρώθηκε, με τον Χρυσό Φοίνικα να δίνεται στο «Anora» του Sean Baker. O Sean Baker κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο βραβείο, με την πρώτη του συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών.

Με το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας  για τον Jesse Plemons έφυγαν από το 77ο Φεστιβάλ Καννών οι «Ιστορίες Καλοσύνης», η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που θα προβάλλεται σε παγκόσμια προβολή στις 30 Μαΐου στις ελληνικές αίθουσες. Είναι η τέταρτη φορά που ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη, διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών. Η αρχή έγινε με τον «Κυνόδοντα» που, το 2009, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Ενα Κάποιο Βλέμμα. Το 2015 το «Lobster» κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, ο «Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» το 2017 κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου που ο Λάνθιμος συνυπέγραψε με τον Ευθύμη Φιλίππου και φέτος οι “Ιστορίες >Καλοσύνης” με την βράβευση για Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία. Μάλιστα ο πρωταγωνιστής Jesse Plemons θεωρείται ήδη φαβορί για τα επόμενα Oscar για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο.

H πιο συγκινητική, ενθουσιώδης και απόλυτα κινηματογραφική στιγμή της τελετής λήξης του 77ου Φεστιβάλ Καννών ήταν φυσικά ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικα που παρέδωσε ο Φρανσις Φορντ Κόπολα στον Τζορτζ Λούκας.

Η λίστα με τους νικητές του 77ου Φεστιβάλ Κανών:

Χρυσός Φοίνικας / Anora, Σον Μπέικερ

Μεγάλο Βραβείο / All We Imagine as Light, Παγιάλ Καπάντια

Βραβείο της Επιτροπής / Emilia Perez, Ζακ Οντιάρ

Ειδικό Βραβείο / The Seed of the Sacred Fig, Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Καλύτερη Ηθοποιός / Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Ζόι Σαλντάνα, Σελένα Γκόμεζ, Emilia Perez

Καλύτερος Ηθοποιός / Τζέσι Πλέμονς, Kinds of Kindness

Σκηνοθεσία / Μιγκέλ Γκόμεζ, Grand Tour

Σενάριο / The Substance, της Κοραλίν Φαρζά

Χρυσή Κάμερα (για ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη) / Armand, Χαλφνταν Ουλμαν Τόντελ

Ειδική Μνεία /Mongrel, Τσιανγκ Γουέι Λιανγκ, Γιου Κιαο Γιν

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους / The Man Who Could Not Remain Silent, Νεμπόζα Σλιγιέπσεβιτς

Ειδική Μνεία / Bad for a Moment, Ντάνιελ Σοάρες